Su Pompası Tamiri Nasıl Yapılır?

Su pompaları iki gruba ayrılır:

Pozitif Yer Değiştirmeli Pompalar: Bu pompalarda pompa içindeki akışkan hacim değişik ve mekanik ve statik şekilde çalışarak pompa içindeki akışkan hacmi değiştirir. Hacimsel su pompalarının çeşitleri vardır bunlar; pistonlu pompalar, diyaframlı pompalar, rotatif pompalar, tek rotorlu pompalar, çok rotorlu pompalar ve rotodinamik pompalardır.  Pompa verimi LNP olarak tanımlanmaktadır. LNP, sıvıya net olarak aktarılan hidrolik gücün mil gücüne oranı demektir. Pompanın tipine, özgül hızına ve debisine göre değişir %30 ve %85 arasında bir değerdir.  Pompa ve motor veriminin toplamıdır. Metre olarak ifade edilen mano metrik yüksekliği ise basılan sıvıdan bağımsızdır. Sıvının kinematik viskozitesi ise 20mm2/s’den küçükse pompa aynı hızda çalıştığında basılan sıvının cinsi ne olursa olsun pompanın manometrik yüksekliği değişmez. Pompanın çıkış basıncı ise sıvı yoğunluğuna bağlı olarak değişir.

Pompa çeşitleri içinde bir de dalgıç pompa bulunmaktadır. Bu pompalar motor pompa gövdesine bitişik olarak montajlanır. Bu bağlantı yerleri de hava ve su geçirmeyecek şekilde sıkıca kaplanmıştır. Dalgıç pompalar herhangi bir dış basıncı dayanmadan çalışırlar. Sıvının açık noktadan pompalanması mekanik salmastra sistemiyle önlenir. Pompa flexible boru ya da tesisata bağlı olabilir. Tek kademeli dalgıç pompaları drenaj, genel endüstri, kanalizasyon ve çamur basmakta kullanılır. Derin sondajlarda, kuyularda su çıkarmakta kademeli dalgıç pompaları kullanılmaktadır. Derin kuyu pompaları ise normal su pompalarının emiş yapamadığı derin kuyulardan su almak ve basmak için kullanılmaktadır. Genel olarak 6 metre derinlikten emiş yapabilmektedir. Derin kuyu pompaları maksimum 50 metre derinliğe kadar ulaşabilmektedir. Derin kuyu dalgıç pompası ise normal dalgıç pompalarının emiş yapamadığı durumlarda kullanılır. Çapı küçük olan derin kuyulardan su alıp, basmak için kullanılmaktadır. Bu pompaların çapları genel olarak 3-4-5-6 inç çapında üretilir. Bu dalgıç pompalar genellikle artezyen kuyularda çok kullanılmaktadır.

Santrifüj pompalar ise sıvının çark merkezine sürüklenip, santrifüj kuvvet aracılığıyla çarkların çevresinde dolaşarak çalışır. Sağlam, kullanımı basit ve hesaplıdır. Yüksek hızı nedeniyle pompayı direk asenkron bir motora bağlar. Sürekli sıvı aksı sağlamaktadır. Pompaya zarar vermeden sıvı kısılabilir. Pompa girişinden dönmekte olan çarkın merkezine gönderilir. Bu pompalarda sabit eksen çevresinde bir açısal hızla dönen bir çark bulunmaktadır. Merkezkaç çark birbirine paralel iki disk arasında kanatlar konarak elde edilmektedir.  Su pompaları ne kadar dikkatli bir şekilde kullanılsa da zaman zaman bozulabilir ve tamir gerektirebilir. Çalışma esnasında bazı sorunlar nedeniyle pompalar arızalanır. Bu makinelerin bozulmasında en büyük neden dikkatsiz ve bilinçsiz kullanımdır. Su pompalarının tamiri için bozulan parçaların yerine yeni orijinal parçaların kullanılması gerekir. Bu yeni parçalar özenle monte edilerek su pompaları eskisi gibi güçlü bir performansla çalışabilir.

ÖncekiElektrik Motoru Tamiri Trabzon Teknik Servis
SonrakiTrabzon Oto Yıkama
Yorum Yazın